familiemediation

Waarom familie mediation jullie verder helpt. En hoe het werkt.

Familie-Zaken is een niche kantoor, dat zich richt op het oplossen en voorkomen van problemen in relatie, gezin en familie. Gespecialiseerd in de dynamiek en problematiek rond samengestelde gezinnen, ruis op de lijn in familiesituaties, vragen rond erfrecht en nieuwe families.

familiemediation helpt als u op zoek bent naar:

  • informatie en advies samengesteld gezin
  • begeleiding en advies bij maken of aanpassen ouderschapsplan
  • individuele stiefoudercoaching
  • ouderschapscoaching voor ex-partners
  • coaching ouder en kind na scheiding
  • voorbereiding van uw samengestelde gezin
  • begeleiden bij het maken van een testament als u een nieuwe partner/samengesteld gezin hebt
  • een ervaren en betrokken sparringpartner/adviseur/gespreksleider in familiekwesties
  • het oplossen van erfeniskwesties (nalatenschapsmediation)
  • herstelmediation en verzoeningsgesprekken, bijvoorbeeld tussen ouder en kind
  • ander gedoe in de familie, waarbij een advocaat te juridisch is en een psycholoog te soft

>> boeken <<

Enkele goede en leesbare boeken, voor als u meer wilt lezen over een bepaald onderwerp:

  • Over hoe het werkt en (mis) gaat in families: Boeken van familietherapeut Else-marie van den Eerenbeemt, zoals Wie krijgt de gouden armband van moeder?
  • Over rouw en helpen bij rouw: boeken van de Belgische professor dr. Manu Keirse
  • Over communicatie in agrarische families: Wat de boer niet zegt (Truke Zeinstra en Johan Weerkamp)
  • Over trouwen en scheiden: Gelukkig getrouwd, gelukkg gescheiden (prof.dr. Peter Hoefnagels)

We draaiden maar in kringetjes rond. Pauline heeft er een logisch proces van gemaakt en ons stapsgewijs geholpen om weer echt goed met elkaar te gaan praten.

Mijn aanpak

Het kenmerk van mediation is dat mensen zelf aan de slag gaan om hun probleem op te lossen, onder begeleiding van de mediator. Als mediator begeleid ik dus jullie proces: ik stuur waar dat moet en laat los waar dat kan.

A en P (zussen): "Wat wij heel fijn vonden, is dat jij eerst met ieder van ons apart wilde praten. Het gaf een soort rust om even je verhaal te kunnen doen aan het begin van zo'n traject en jou als mediator beter te leren kennen. Dat je aan het eind van dat gesprek met ons overlegde wat je "ervan mee mocht nemen" naar het eerste gezamenlijke gesprek, wat zinvol zou kunnen zijn voor de ander en wat niet... Dat maakte als dat we ons in de positie van de ander gingen verdiepen en was daardoor een heel goede start."

Waarom mediation?

Een cliënt beschreef het heel mooi: "Mediation is onderzoeken hoe het landschap er uit ziet. Mediation is vervolgens onderzoeken hoe wij elkaar als gezin in dat landschap kunnen vinden en ons tot elkaar kunnen verhouden en met elkaar willen communiceren." Mediation is een proces, waarin je stap voor stap verder komt. Soms zijn twee stappen al genoeg, soms zijn er wat meer nodig. Jullie doen het, en ik begeleid dat proces zo transparant mogelijk. Mediation is ook: onderzoeken wat er boven en onder water speelt. Boven water kan gedrag van de ander lijken op afwijzing, dwang of afkeuring. Onder water kan blijken dat dat gedrag wordt veroorzaakt door angst, boosheid, verdriet, teleurstelling, machteloosheid. In mediation proberen we boven water te krijgen wat onder water zit. Dat praat een stuk makkelijker want dan "gaat het waarover het moet gaan". Daarna gaan we op zoek naar wat er nodig is voor de toekomst. Mediation is in die zin heel praktisch en concreet. Ik vind dat heel fijn werken.

Een vader en dochter die elkaar 10 jaar niet hebben gezien. De vader vraagt mij om hulp om weer met zijn dochter in gesprek te komen. Zijn dochter staat daar open voor, maar heeft wel voorwaarden. Ze wil haar grenzen bewaken. Waarom is dit zo belangrijk? De dochter heeft eerder aangegeven een jaar geen contact met haar ouders te willen. Haar ouders gingen daar mee akkoord, maar... stuurden haar vervolgens wel appjes en mailtjes om te vragen hoe het ging. Ze waren namelijk heel erg bezorgd. Als je kind een jaar lang geen contact wil, ze moest wel heel slecht in haar vel zitten.. De dochter voelde zich niet serieus genomen en verwijt haar ouders dat ze haar grenzen niet respecteren. Hoe meer de ouders op contact aandrongen, hoe meer de dochter zich terugtrok, zelfs tot "vermist" aan toe. Dat had ook anders gekund, door te kijken welke belangen de ouders enerzijds en de dochter anderzijds hadden, wat belangrijk voor hen was. Haar ouders wilden het jaar geen contact wel respecteren, als hun dochter maar wel zo nu en dan een levensteken zou geven, of aangeven als ze hulp (op welke manier dan ook) nodig had. De dochter vond dat goed, als de ouders maar accepteerden dat ze soms enkele weken geen levensteken gaf. De ouders vonden dat moeilijk en stelden voor dat ze in zo'n periode in ieder geval op zondagavond een "duimpje" naar hen zou appen, ter geruststelling. Dat zou een werkbare en voor iedereen duidelijke afspraak geweest. Nu was er een soort herstelmediation nodig, om dit goed uit te praten en nieuwe afspraken te maken voor de toekomst. Dat is gelukt. Het belangrijkste was wel dat de ouders en hun dochter tegenover elkaar uit konden spreken dat hun liefde voor elkaar onvoorwaardelijk is, ondanks bepaalde grote verschillen tussen hen.

Hoe werkt mediation?

Het mediationproces start met individuele gesprekken met iedere deelnemer aan de mediation. Deze gesprekken zijn al vertrouwelijk. In die gesprekken hoor ik wat er speelt, leg ik uit wat mediation is en kun je vragen aan mij stellen. In/na dit gesprek kunnen jullie bepalen of je je bij mij in goede handen voelt en of mijn aanpak je aanspreekt. Aan de andere kant kan ik in dit gesprek bepalen of ik jullie inderdaad van dienst kan zijn.

Het eerste gezamenlijke mediationproces begint met het ondertekenen van de mediationovereenkomst. Hierin staan de "spelregels" van de mediation, wat jullie van elkaar en van mij mogen verwachten, en wordt de vertrouwelijkheid vastgelegd.

Dan gaan jullie stap voor stap met elkaar in gesprek. In grote lijnen gaat dat alsvolgt:

  • wat speelt er? Inventarisatie van feiten en emoties;
  • wat is het communicatiepatroon wat blijkbaar niet werkt voor jullie?
  • op zoek naar de gezamenlijke belangen: wat willen we?
  • op zoek naar mogelijke oplossingen wat hebben we nodig om samen verder te kunnen?
  • op zoek naar de beste (of minst slechte) uitkomst, waar jullie je allebei in kunnen vinden
  • mogelijkheid tot second opinion
  • afspraken maken en hoe nu verder

Locatie

Mijn kantoor bevindt zich op een rustige plek in hartje Deventer. Een uniek eeuwenoud pand midden in de binnenstad van Deventer, dat rust uitstraalt en ruimte geeft om verder te komen. Een fijne sfeer vind ik belangrijk. Voor jullie in deze lastige situatie en voor mijzelf om in te werken. We hebben daarom een grote tafel, fijne stoelen, goede koffie en lekkere thee in een mooi servies. Dat leidt tot goede gesprekken, ruimte voor oplossingen en het zetten van de volgende stap.

In overleg is een andere locatie of zijn online gesprekken mogelijk.

Contact

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem gerust telefonisch of per e-mail contact met mij op.

Telefonisch: 06-42170211 |  E-mail: info@familie-zaken.nl