home » nalatenschapsmediation » samengesteld gezin en nalatenschap

drie tips

Een goede considerans in uw testament is het halve werk. Ik leg u graag uit wat een considerans is, en op welke manier u daarin recht kunt doen aan iedere erfgenaam.

Zet uw wensen mbt uw uitvaart duidelijk op papier en zorg dat uw nieuwe partner én uw kinderen op de hoogte zijn. Zo voorkomt u onnodig verdriet en getouwtrek rond de kist.

Zorg ervoor dat uw partner en uw kinderen zo snel mogelijk na uw overlijden financieel hun eigen weg kunnen gaan. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Zo is de kans op behoud van de goede relatie het grootst.

samengesteld gezin en nalatenschap

Een goed testament maken dat recht doet aan alle erfgenamen is als u een nieuw gezin hebt essentieel en tegelijkertijd bijzonder moeilijk.

Voor een goed testament moet u zeker naar de notaris gaan, maar niet alle notarissen hebben de kennis van de dynamiek van een samengesteld gezin en weten waar u tegen aan kunt lopen, of waar uw erfgenamen in de praktijk mee te maken kunnen krijgen.

Mijn cliënten vinden het heel prettig om eens rustig door te praten over wat er nu zoal praktisch kan spelen. Op een praktische manier adviseer ik u hierin zodat u de valkuilen vermijdt, en u zich bewust wordt van de belangrijke onderwerpen in uw situatie.

Dat hoeft niet eens de uiteindelijke verdeling (wie krijgt wat?) te zijn, maar ook meer simpele dingen in de uitvoering die wel voor ruzie aan de kist kunnen zorgen: welke bloemen vond papa mooi en moet uw huidige partner samen met de vader/moeder van uw minderjarige kinderen uw nalatenschap afwikkelen of is het handiger om daar een andere mogelijkheid voor te bedenken? 

laat u goed informeren

Het is niet leuk om hier over na te denken en mee bezig te gaan, maar wel verstandig. Nog erger is de angst of de wetenschap dat de harmonie of de redelijk goede verstandhouding die er nu is in uw familie weer verloren gaan, door ruzie om uw nalatenschap. Aan een rechtszaak daarover wilt u helemaal niet denken.  

Het is ingewikkelde materie waarmee u niet dagelijks bezig bent (gelukkig maar). Ik wel. Al jaren. En ik werk samen met notarissen, accountants, executeurs en vele anderen uit mijn landelijke netwerk om u te helpen uw partner en kinderen goed achter te laten.  

Naast de drie tips op de linkerpagina zijn er nog veel meer aandachtspunten m.b.t. de issues die vaak spelen rond het overlijden van de biologische ouder of de stiefouder in een samengesteld gezin.

Omdat ieder mens en iedere situatie anders is, is het het fijnst om uw situatie een keer rustig te komen bespreken, in een persoonlijk gesprek.

concreet advies en meedenken

Ik luister graag naar uw verhaal en geef u dan concreet advies op maat, waarmee u verder kunt en echt geholpen wordt. In samenwerking met de notaris ontstaat er een testament op maat, dat juridisch juist is, recht doet aan alle betrokkenen en de complexe situatie. Dit geeft u en uw familie rust.

Delen op LinkedIn Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Pinterest Delen via email Delen via email

Familie-Zaken

Sandrasteeg 8 (op afspraak)

7411 KS Deventer

info@familie-zaken.nl

» meer