home » mijn werkwijze

over mijn vakkennis

Inmiddels ben ik een zeer ervaren gecertificeerd family mediator (MfN), notarieel jurist, KIES-coach, docent mediation en recht en auteur op mijn vakgebied. Als voormalig kandidaat-notaris ken ik de wet en de juridische (on)mogelijkheden.

wat ik graag doe voor en waar ik goed in ben, is dit: 

  • orde scheppen in de chaos - in gevoelens, praktische vragen en juridische grenzen
  • jullie verder helpen en weer vertrouwen laten krijgen in jezelf, de ander en de toekomst (al is het maar een beetje)
  • boven water krijgen waar het nu écht om gaat ("de onderstroom")
  • gesprekken begeleiden die ergens toe leiden
  • optreden als familie-adviseur voor álle betrokkenen
  • familiemediations begeleiden die gaan over erfrechtkwesties
  • afspraken goed op papier zetten in een overeenkomst of convenant
  • uitleggen, voorlichten, praktische tips geven

hoe werk ik?

Ik ben dol op mijn werk! Dat klinkt misschien gek, omdat mijn werk lijkt te bestaan uit problemen. Maar ik zie dat anders. Voor mij is mijn werk: mensen leren om eindelijk of anders met elkaar te communiceren over wat er toe doet, wat je echt wilt zeggen of nodig hebt. Mensen leren om elkaar écht te zien en te horen.

Of jullie nou gescheiden ouders zijn, partners met een samengesteld gezin, een moeder en een zoon die elkaar jaren niet hebben gesproken of een familie met een nalatenschapsruzie: ik ben erg geïnspireerd en gemotiveerd om te zorgen dat die problemen opgelost worden en jullie weer wat lucht en ruimte ervaren. Daar ben ik vrij vasthoudend, creatief, betrokken en ervaren in.

Soms moet of wil je wel verder maar ben je zo vastgelopen, dat je niet meer weet aan welk draadje je moet trekken om de boel te ontrafelen. Als mediator en gesprekspartner trek ik aan dat draadje, op een zorgvuldige manier, en help jullie om de volgende stap te zetten.

hoe gaat een mediation bij mij in zijn werk?

Als mediator ben ik gespreksleider en procesbegeleider, zodat jullie samen verder komen. Soms werk ik zelfs als een soort postillion d'amour, in pendelmediation. Ik praat dan om de beurt met de één en met de ander, en zo komen we steeds een stap verder. Echt, het werkt! 

Een mediation bij mij begint met een persoonlijk, individueel en vertrouwelijk gesprek met iedere betrokkene. Dat helpt jou om je verhaal te kunnen doen zonder dat je bang hoeft te zijn voor reacties van de ander. Het helpt mij om goed inzicht te krijgen in wat er speelt en wat er geregeld moet worden (inhoudelijk) en in jullie onderlinge communicatie (relationeel). Ik overleg altijd met jou welke onderwerpen en informatie uit dit gesprek ik mag gebruiken in de gezamenlijke gesprekken.

Na de individuele gesprekken maken we de eerste gezamenlijke afspraak. Daarna volgen vaak nog een of enkele gezamenlijke gesprekken. Op welke manier en wanneer het mediationtraject eindigt is afhankelijk van jullie vraag en de situatie.

Als de communicatie voldoende is hersteld wordt vaak vanzelf duidelijk wanneer het moment is aangebroken dat jullie mij niet meer nodig hebben.

Als jullie voor een ouderschapsplan of convenant komen, eindigt het traject in het vastleggen van de afspraken in een overeenkomst. Ook help ik jullie met de follow-up bij een advocaat of notaris als dat nodig is.

En als de mediation (gedeeltelijk) niet slaagt? Dat komt niet vaak voor, maar kan gebeuren. Ook dan wordt het traject duidelijk afgesloten met een eindgesprek met een schriftelijke bevestiging: waar "staan" jullie, wat gebeurt er met de wél gemaakte afspraken, hoe gaan jullie verder, wie neemt het initiatief daarvoor en welke tussentijdse afspraken moeten eventueel gemaakt worden. 

 

Delen op LinkedIn Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Pinterest Delen via email Delen via email

Familie-Zaken

Sandrasteeg 8 (op afspraak)

7411 KS Deventer

info@familie-zaken.nl

» meer