home » samengesteld gezin » relationeel traject

relationeel traject

doel:

- snappen hoe je samengestelde gezin werkt

- leren hoe je ieder gezinslid zijn of haar eigen plek geeft

- leren hoe je je relatie stabiel en gezellig houdt op de "piek-momenten"

- afspraken maken over belangrijke onderwerpen

- maken van een stiefouderschapsplan

In een gezamenlijk intakegesprek inventariseer ik jullie situatie, vragen en struikelblokken. Daarna gaan we van start met twee individuele gesprekken en vier gezamenlijke gesprekken. In de meeste situaties ligt er dan een persoonlijk Stiefouderschapsplan, waar jullie mee verder kunnen. Soms is het prettig of wenselijk om nog een en enkele vervolggesprekken te voeren, hetzij aansluitend, hetzij na enige tijd - als een soort APK- of terugkomgesprek.

Als mediator begeleid ik jou en je partner in het vaststellen van een koers en het maken van een plan voor jullie samengestelde gezin. Door het voeren van gesprekken, zowel individueel als gezamenlijk, het (thuis) maken van inzicht gevende oefeningen, het beantwoorden van vragen en/of het bespreken van concrete (probleem)situaties die steeds terugkomen. Dat doen we op een manier die bij jullie past, en in een tempo dat voor jullie prettig en haalbaar is. Dat stem ik steeds met jullie af, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het is immers al pittig genoeg om zo in je eigen situatie te duiken, naast werk en gezin en andere verplichtingen en activiteiten.

Op deze manier leer je jezelf en elkaar steeds beter kennen in de verschillende rollen en spagaten waarvan vaak sprake is in een samengesteld gezin. Van jullie allebei komen de wensen, verwachtingen en ideeën aan de orde ten aanzien van jullie gezamenlijke leven. Ook je eigen behoeften, grenzen en wensen komen aan bod. In een veilige setting gaan we op zoek naar de beste manier om iedereen tot zijn recht en tot rust te laten komen in de soms zo complexe en onvoorspelbare situatie van het samengestelde gezin. 

Zo leren jullie hoe jullie nieuwe gezin werkt, krijg je meer grip op je eigen positie en begrip voor de anderen. Je leert patronen herkennen en ontwikkelt een eigen manier om je plek te vinden en te houden, en om te gaan met het feit dat je in een samengesteld gezin leeft.

wat gaan we doen?

We beginnen met een gezamenlijk intakegesprek. Jullie kunnen beslissen of je bij mij op de goede plek bent, en ik hoor jullie verhaal en kan inschatten of ik jullie kan helpen. Samen maken we een plan, afhankelijk van jullie behoeften en mogelijkheden.

Vervolgens voer ik met ieder van jullie een individueel gesprek dat  1 à 1,5 uur duurt. Doel van dit gesprek is om goed door te praten waar je nu echt tegen aanloopt, wat je fijn vindt gaan en waar de knelpunten zitten.

Na de twee individuele gesprekken gaan we weer met zijn drieën om tafel. Aan de slag! Deze gesprekken duren 1,5 tot 2 uur per keer. Hoeveel gesprekken het uiteindelijk worden? Gemiddeld 3 of 4, maar het kunnen er ook meer of minder zijn. Iedere situatie is anders en mijn aanpak is praktisch. Een volgend gesprek wordt steeds in onderling overleg afgesproken.

We ronden af met het opstellen/ondertekenen stiefouderschapsplan. Deze afsluiting heeft zowel een praktische als een symbolische waarde.

vervolg: samenlevingscontract en/of testamenten?

Na het afronden van het relationele traject, hebben jullie een intensieve weg bewandeld samen. Die als het goed is jullie beiden een gevoel van veiligheid, duidelijkheid en rust geeft: een stabiele basis voor de toekomst samen.

Daarom is het nu hét moment om jullie relatie ook juridisch en financieel goed te regelen. Dat kan door middel van het juridische traject, waarin ik jullie help om afspraken te maken die goed voelen en passen binnen de wettelijke mogelijkheden. Een samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden en testamenten moeten in een notariële akte worden vastgelegd. Hiervoor werk ik samen met een notaris die goed weet hoe het werkt in samengestelde gezinnen. Heb je een "eigen" notaris? Dan kan hij of zij natuurlijk de verdere afwikkeling doen.

Delen op LinkedIn Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Pinterest Delen op Hyves Delen via Google Plus Delen via email Delen via email

Familie-Zaken

Sandrasteeg 8 (op afspraak)

7411 KS Deventer

info@familie-zaken.nl

» meer