home » samengesteld gezin

stiefgezinsmediation

 

Problemen met je ex-partner, of juist zoveel moeite met de nieuwe partner van je ex... Het komt zoveel voor. En het is logisch. Uit elkaar gaan is al een hele stap. Een nieuwe partner aan één of beide kanten zorgt voor een heel nieuwe dynamiek. Dat geldt voor moeders, voor vaders, voor nieuwe partners. En voor de kinderen.

Blij en dankbaar dat je elkaar gevonden hebt. Al vrij snel getrouwd óf juist wachten tot het goede moment dat maar niet lijkt te komen. Zo ontzettend je best doen samen, maar toch merken dat het niet lekker loopt in jullie nieuwe gezin.

Schuldgevoel over de scheiding of rouw over het verlies van je eerste partner kunnen gelijk op gaan met het vinden van en trouw beloven aan je nieuwe liefde. Dat is verwarrend, leidt tot conflicten met jezelf en met je nieuwe partner.

Als andere ouder kun je zo ontzettend veel moeite hebben met de nieuwe partner van je ex. Zeker als jij degene bent die achterbleef. Je moedergevoel (want vooral moeders worstelen hiermee) krijgt een knauw als "zij" een steeds grotere rol aanneemt. Kleren kopen, knuffelen met jouw kind: moeilijk. Je wil het eigenlijk niet en bent bang voor je eigen positie. Logisch, moederschap maakt kwetsbaar. En strijdbaar.

Als tweede partner kun je heel hard je best doen, maar uiteindelijk bereik je een grens en voelt het alsof je de moed op gaat geven. Dat is het laatste wat je wilt, maar zo gaat het ook niet de goede kant op. De paniek slaat soms toe, omdat je jezelf kwijt raakt in dit nieuwe gezin en niet weet hoe het verder moet. De kinderen reageren sterk op alle veranderingen. 

Als partners praat je uren aan de keukentafel zonder er echt uit te komen. Sterker nog: je verzandt eerder in verwijten en machteloos geschreeuw in plaats van dat je dichter bij elkaar komt. Terwijl je vóelt dat jullie daar allebei zo ontzettend je best voor doen. 

En dan loopt het soms ook nog niet lekker of uitermate moeizaam met "de andere kant". Wanhopig word je er soms van.

Het zou zo mooi kunnen zijn, en iedereen doet verschrikkelijk zijn best. Maar de praktijk is enorm weerbarstig. Hierdoor vraag je je soms diep van binnen af of je er wel goed aan gedaan hebt en hoe nu verder.

Herkenbaar?

Jullie zijn niet het enigen bij wie het zo loopt. Ik zie jaarlijks vele ex-partners, gescheiden ouders, nieuwe partners in mijn praktijk. Wat er gebeurt na scheiding en bij hertrouwen of opnieuw gaan samenwonen kan buitengewoon complex zijn. Je overziet het niet meer. Dat is logisch, want de situatie is nieuw.

Trek wel zo snel mogelijk aan de bel. Dat is echt heel belangrijk.

Maak een afspraak bij mij, en hoor hoe het werkt in samengestelde gezinnen. Merk dat jullie problemen "er bij horen". Zie in welke patronen jullie beland zijn en welke taak je daarin als biologische ouder en als stiefouder hebt. Ga samen actief op zoek naar een manier om de complexe situatie die een samengesteld gezin nu eenmaal is (feit!) te hanteren op een manier die bij jullie en de kinderen past.

Ik help jullie daarbij!

Wat is wijsheid?

Naast begeleiding van jullie als partners, adviseer ik altijd om een keer deel te nemen aan een informatie-avond voor stellen met een samengesteld gezin en/of gespreksgroepen.

Soms is het goed (en fijn) om zelf ook het een en ander uit te zoeken of je een poosje te laten begeleiden door een psycholoog of coach. Ik heb een breed netwerk van professionals met wie ik al lang samenwerk en die ik vertrouw omdat ze goed werk leveren en weten waar ze mee bezig zijn.

Wat zijn de mogelijkheden?

Een afspraak maken voor een eerste adviesgesprek is een goed idee. Je krijgt altijd al wat advies en handvatten mee tijdens dit gesprek.

Voor sommigen is één gesprek genoeg. Of ze komen eens in de twee maanden voor een soort APK-gesprek: samen doorspreken waar de angels zitten, met een deskundig derde erbij, werkt vaak heel verhelderend. 

Willen jullie verder, dan geef ik jullie daarin advies en stel een traject met meerdere gesprekken voor. Dit is een voorstel op maat, dat past bij jullie vragen en problemen. Dat doe ik vrijblijvend na het eerste gesprek.

De tijden waarop de gesprekken plaatsvinden spreken we in onderling overleg af waarbij we zo veel mogelijk rekening houden met jullie thuissituatie en mijn agenda.

Meer lezen over:

- het eerste adviesgesprek: klik hier.

- het relationele traject: klik hier.

- het juridische traject: klik hier.

 

Delen op LinkedIn Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Pinterest Delen op Hyves Delen via Google Plus Delen via email Delen via email

Familie-Zaken

Sandrasteeg 8 (op afspraak)

7411 KS Deventer

info@familie-zaken.nl

» meer